Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

W SPRAWIE ROZPOCZĘCIA PRODUKCJI KIEŁBASY DROBIOWEJ.



Odpowiem Panu zgodnie z naszą wiedzą, ale przyznam, że nie jesteśmy specjalistami od produkcji żywności, wiec podamy Panu kilka adresów, gdzie trzeba te informacje zdobyć.

Warunki sanitarne lokalu do produkcji kiełbasy najlepiej uzgodnić od razu z lokalnym Sanepidem, zanim Pan cokolwiek rozpocznie, aby nie było potem problemów, zresztą będzie Pan musiał uzyskać odbiór sanitarny i techniczny pomieszczeń do produkcji. Proszę się nie zrażać przepisami, które - często są zniechęcające...

Powinien Pan mieć aktualne badania lekarskie [w serwisie Moja Mała Firma, w przewodniku branżowym znajdzie Pan publikację Mała Gastronomia, proszę ją przejrzeć, jest tam kilka praktycznych wskazówek dla Pana], dobrze, aby skończył Pan krotki kurs HACCP (system oceny tzw. punktów kontrolnych w procesie produkcji żywności) - bo to niebawem będzie wymóg dla wszystkich producentów, a nawet dla właścicieli kwater agroturystycznych, którzy przygotowują posiłki dla gości.

Taki kurs powinien prowadzić najbliższy Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Pana okolicy.

Instytucje, które powinny udzielić Panu praktycznych wskazówek to:
Cechy Rzemiosł Różnych/ Zrzeszenie Prywatnego Handlu i Uslug/Izby Rzemieślnicze - jeśli takie działają w Pana powiecie/gminie, oraz Ośrodek Doradztwa Rolniczego a także Urząd Pracy.

Wiele tych adresów znajdzie Pan w Witrynie Wiejskiej, w serwisie Moja Mała Firma. Proszę szukać w przewodniku po działalności gospodarczej. Tam jest taka zakładka z prawej strony - gdzie szukać informacji, funduszy, dotacji.
Znajdzie Pan adresy ODR-ów, Urzędów Pracy itd.

Proszę także skontaktować się z Nidzicką Fundacją Rozwoju Nida, ktora zgodnie z naszą wiedzą - zajmuje się wspieraniem malej przedsiębiorczości na terenie Warmii i Mazur www.nida.pl . Może mieć dla Pana ważne informacje kontaktowe i adresowe. Fundacja prowadzi także konsultacje i mikro-pożyczki.

Listę produktów tradycyjnych (wytwarzanych, od co najmniej 25 lat) prowadzi Ministerstwo Rolnictwa. Jest to lista, która ma charakter promocyjny dla produktów i póki, co nie orientuję się, jakie szczególne "ulgi" mają produkty tradycyjne, jeśli chodzi, np. o warunki produkcji. Pewnie lepsza instytucja do kontaktu i informacji będzie Polska Izba Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, która służy bezpłatną informacją, a także pomocą w sprzedaży produktów lokalnych na giełdzie rolnej w Warszawie. Adres Izby to: www.produktyregionalne.pl

Natomiast rejestracja produktów regionalnych i tradycyjnych w celu uzyskania jednego z 3 europejskich oznaczeń i ochrony odbywa się przez złożenie specjalnego wniosku do Ministerstwa Rolnictwa, które z kolei wysyła oceniony wniosek do Komisji Europejskiej. Informacje na ten temat znajdzie Pan na stronie: www.oryginalnoscpodochrona.pl
lub na stronie Ministerstwa Rolnictwa - www.minrol.gov.pl


wersja do druku


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi