Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

URUCHOMIENIE PUNKTU GASTRONOMICZNEGO Z FRYTKAMI

ODPOWIEDŹ:


W odpowiedzi na Pana pytanie o uruchomienie punktu gastronomicznego z frytkami - bez względu na to czy frytki będą z mrożonek czy ze świeżych ziemniaków - będzie Pan żywił ludzi, w związku z tym nie uniknie Pan wymogów sanitarnych w tym zakresie - (miejsce i temperatura przechowywania mrożonek, jakość wody, punkt mycia rąk, naczynia, zdrowie pracowników wydających tę żywność, etc.).
Radziłabym Panu zadać te pytania bezpośrednio Sanepidowi w Pana mieście. Warunki sanitarne lokalu najlepiej uzgodnić od razu z lokalnym Sanepidem, zanim Pan cokolwiek rozpocznie, aby nie było potem problemów. Tak będzie najprościej dla Pana.

Instytucje, które powinny udzielić Panu praktycznych wskazówek to:
Cechy Rzemiosł Różnych/ Zrzeszenie Prywatnego Handlu i Uslug/Izby Rzemieślnicze - w Pana mieście, a także Urząd Pracy. Na pewno też działa u Pana jakaś organizacja/agencja wspierająca przedsiębiorców na starcie. Np. jakieś stowarzyszenie wspierania przedsiębiorczości - w takich organizacjach pracują doradcy, którzy powinni Panu bezpłatnie udzielić pomocy informacyjnej na miejscu.

wersja do druku


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi