Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

Data utworzenia: 2008-04-08

 

temat: czy właścicielka może sprzedawać chleb z własnego wypieku w swoim
sklepiku wiejskim?

pytanie:

 

Mieszkam w małej wiosce liczącej 22 rodziny, myślę o otwarciu sklepu,
liczę się jednak, że sklep nie przyniesie zbyt dużych dochodów, czy
mogłabym sprzedawać w nim chleb wypiekany przeze mnie?

odpowiedź:
Po pierwsze, odpowiedź na to pytanie jest pozytywna - może Pani w swoim
sklepie sprzedawać chleb z własnego wypieku. Jest to tylko kwestia
wyjaśnienia, jakie wpisy, czy pozwolenia, i gdzie musi Pani złożyć. O takie
informacje najlepiej pytać w lokalnym ośrodku konsultacyjnym/doradczym dla
małych i średnich przedsiębiorstw - msp, może nim być np. Agencja Rozwoju
Regionalnego w najbliższym dla Pani mieście. Jeśli poda mi Pani nazwę gminy
lub powiatu, w którym Pani mieszka - podam adres takiego najbliższego
ośrodka.

Jeśli prowadzi Pani gospodastwo rolne i jest Pani rolnikiem, a chleb
wypiekany przez Panią będzie z produktów uzyskanych w ramach Pani
gospodarstwa rolnego (własna mąka, jajka, woda itd.), to nie musi Pani
uzyskiwać pozwoleń na jego sprzedaż, a jedynie zgłosić taką dzialalność 
do Urzędu Skarbowego. Jeśli jednak będzie Pani kupować produkty do
wypieku chleba, proszę upewnić się w swoim Urzędzie Gminy (ewentualnie
właśnie w najbliższym ośrodku doradczym dla msp), jakie wpisy i zgłoszenia
Panią obowiązują.

To co jest na pewno konieczne: przygotowanie projektu zagospodarowania
pomieszczeń, spełniającego wymogi Sanepidu - najlepiej zapytać o warunki
sanitarne, jakie musi Pani spełnić bezpośrednio w Sanepidzie, przed
rozpoczęciem działalności oraz opracowanie własnego system analizy i oceny
zagrożeń oraz punktów kontrolnych w procesie przygotowywania żywności
(bezpieczeństwa procesu produkcji) tzw. HACCP, który obowiązuje od 2006 roku
wszystkie punkty gastronomiczne i sprzedaży żywności. Proszę zapoznać się z
naszym artykułem o systemie HACCP
http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=1145

Ponadto będzie Pani musiała zrobić badania lekarskie, ze względu na pracę
przy produkcji żywości (też informacja w Sanepidzie).

Podaję Pani też link do ważnej dla Pani działalności ustawy - Ustawa w
sprawie warunków zdrowotnych i żywienia oraz przepisy wykonawcze
http://www.hotelarze.pl/prawo-zywnosciowe/ustawa-zywnosc.php


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi