Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

 

Rzeczpospolita produktow regionalnych, Krystyna Vinaver, Jakub Jasiński.

Co zrobić, by pieróg biłgorajski, Szczordraki z Rodak czy powidła śliwkowe z Kotliny Kłodzkiej stały się szansą dla rozwoju polskiej wsi i promocji Polski w Europie? Jakie "papiery" musi mieć nasz produkt, by mógł zabiegać o miano produktu regionalnego Unii Europejskiej? Co zrobić, aby dany produkt lokalny posiadał chronioną nazwę pochodzenia lub oznaczenie geograficzne? Jakie są polskie atuty i problemy w zakresie tworzenia produktów lokalnych? Prezentujemy kilka wybranych rozdziałów ze wspaniałej książeczki traktującej o produkcie regionalnym i lokalnym pt. Rzeczpospolita Produktów Regionalnych, wydanej w 2004 roku pod redakcją Krystyny Vinaver i Jakuba Jasińskiego. Wydawca: Narodowa Fundacja Ochrony Środowiska, Stowarzyszenie Solidarność Francja Polska, "Agro-Smak" , Fundacja Fundusz Współpracy, Międzynarodowe Centrum Badań nad Środowiskiem i Rozwojem, Paryż.

W przewodniku znajdziesz następujące rozdziały z książki:

Zobacz także:

Przykłady polskich produktów lokalnych:

"Przez "produkt lokalny" należy rozu­mieć płody, wyroby i przetwory, dzieła specyficznej jakości ściśle związane z danym terenem, jasno określonym co do obszaru jego pochodzenia lub miejsc wytworzenia. To geograficzne umiejscowienie jest charakterystyczną cechą pro­duktów lokalnych. Także cechą związaną z żywnościowym produktem lokal­nym jest fakt, że nadal jest on wytwarzany, a nie znany tylko z literatury". 

Produkty lokalne nagrodzone w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo":
gęsina (pomorskie), kiełbasa palcem napychana (mazowieckie), oszczypek (małopolskie), ser klagany (śląskie), ser twarogowy wędzony (wielkopolskie), miód lipowy (warmińsko-mazurskie), miód spadziowy (małopolskie), powidła świeckie (kujawsko-pomorskie), chleb kołacz (mazowieckie), pikle z miodem (kujawsko-pomorskie), śliwowica łącka (małopolskie), piwo kozicowe (mazowieckie), farsz z soczewicy (mazowieckie), oscypek (małopolskie), sołdra - szynka ze Spiszu (małopolskie), kiełbasa głogowska (podkarpackie), kindziuk (podlaskie), smalec szary (wielkopolskie), miód lipowy (warmińsko-mazurskie), sójki mazowieckie (mazowieckie), szyszki weselne (podkarpackie), sękacz (podlaskie), chleb tatarczuch (śląskie), śliwowica łącka (małopolskie), piwo kozicowe (mazowieckie), dżem czereśniowy z Gajowa (dolnośląskie), chleb razowy ze śruty żytniej i szynka wiejska ( kujawsko-pomorskie), dołhobrodzki korowaj i sękacz podlaskie (lubelskie), słonina solona "Sało" (lubuskie), jagnięcina po krzętowsku (łódzkie), kiełbasa lisiecka, obwarzanki krakowskie, miód spadziowy "Kamiańskie złoto" i piwo jasne "Grybów" (małopolskie), kiełbasa jałowcowa nożem krojona (mazowieckie), sandacz otmuchowski (opolskie), ogórek Herbowy z Kruszewa (podlaskie), pierogi z kaszą jaglaną (podkarpackie) boczek z hakiem (ślaśkie), chleb bodzetyński (świętokrzyskie), węgorz na biało (warmińsko-mazurskie), ser smażony z kminkiem (wielkopolskie), konfitura z płatków róży (zachodniopomorskie).

Inne  produkty lokalne: bundze, żętyca, redykołka, bryndza, sękacze, rosoliny, toruńskie pierniki, kindziuk, kujawsko-pomorska okrasa, pierogi z kaszą jaglaną i serem z Podkarpacia, powidła ze śliwek z dzikich sadów smażone w specjalnych kotłach, mus z dzikiej róży, przetwory z pigwy, dyni, dżem z arcydzięgla, dżem z kwiatów czarnego bzu, polskie wódki: krupnik, żubrówka, wiśniówka; frywolitki - haft starą techniką na czółenkach, a także kurki zielononóżki kuropatówki, rasy polskich świń, bydła, gęsi, konie huculskie, dzikoświnia, zanikające odmiany jabłoni, tradycyjne rośliny np. proso.
 


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi