Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

 

"Co trzeba wiedzieć i zrobić, aby na produkcji ekologicznej zarobić?" - opracowanie przygotowane przez Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach.

 

Rolnictwo ekologiczne jest to metoda produkcji, w której nie wolno stosować chemicznych środków ochrony roślin i nawozów syntetycznych. Wyklucza się także używanie pasz przemysłowych zawierających syntetyczne dodatki, hormony, antybiotyki. W uprawie roślin podstawową rolę odgrywa właściwie zaplanowany płodozmian i gospodarka nawozowa oparta na zasobach własnych gospodarstwa. Także w hodowli zwierząt przestrzega się zasady, aby pasze pochodziły z własnego gospodarstwa. Cały proces produkcji w gospodarstwie ekologicznym jest kontrolowany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą a zgodność tej produkcji z metodami ekologicznymi jest potwierdzona certyfikatem.

Rolnictwo ekologiczne jest systemem zrównoważonym pod względem ekologicznym, ekonomicznym i społecznym: nie obciąża środowiska, jest w dużym stopniu niezależne od nakładów zewnętrznych, umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa jako kategorii społecznych i kulturowych. Spełnia ważną rolę w ochronie środowiska i dlatego rolnicy ekologiczni otrzymują dotacje rekompensujące im większą pracochłonność i straty związane z obniżonymi plonami. Dotacje mają również być zachętą do stosowania ekologicznych metod produkcji.

Często słyszy się opinie, że polskie rolnictwo jest ekologiczne, ponieważ używa się bardzo mało nawozów i środków ochrony roślin a środowisko nie jest skażone. Tymczasem są to jedynie warunki sprzyjające rozwojowi rolnictwa ekologicznego. W rzeczywistości jest zaledwie 2.300 gospodarstw posiadających wymagane certyfikaty na 1.800.000 wszystkich gospodarstw, ponieważ ekologiczne metody produkcji rolnej muszą odpowiadać regułom ściśle określonym w prawie.

Na czym polegają te reguły, co należy zrobić, aby zostać rolnikiem ekologicznym i na swojej pracy godziwie zarobić informuje dalszy tekst tej broszury. Jej celem jest zachęcenie rolników i mieszkańców wsi do podjęcia wyzwania i wykorzystania możliwości stwarzanych przez rosnące zainteresowanie konsumentów żywnością o wysokich walorach smakowych, pozbawioną szkodliwych dla zdrowia pozostałości chemii rolnej i wysokiej jakości potwierdzonej certyfikatem.

W broszurze znajdują się następujące rozdziały:


 

 

 

 

 


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi