Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

 

mgr inż. Elżbieta Skrzeszewska
mgr Wiesław Manyś

"Działaj  w  małej  gastronomii"

Wiejska gospoda, karczma, kawiarnia lub bar w Twojej miejscowości - może to właśnie pomysł na pozarolniczą działalność gospodarczą dla Ciebie. Tak niewiele jest jeszcze na wsiach miejsc, gdzie można usiąść i napić się kawy, przejrzeć lokalną prasę, pogadać z sąsiadami, zjeść smaczny posiłek; miejsc, do których samotne osoby mogą pójść na niedrogi obiad; miejsc, które integrują lokalną społeczność wokół dobrej, tradycyjnej kuchni i spotkań przy kawie lub herbacie. Niegdyś były u nas gospody i karczmy. Zatrzymywali się w nich podróżni. Dziś też wielu turystów szuka sympatycznego i związanego z miejscową tradycją miejsca, gdzie mogą zrobić sobie przerwę w podróży na posiłek a przy okazji dowiedzieć się czegoś ciekawego o okolicy.

Zobacz z czym wiąże się uruchomienie małej gastronomii, jakie są wymogi prawne, jakie warunki musisz spełnić, jakie dokumenty przygotować i gdzie możesz uzyskać pomoc w uruchomieniu takiego przedsięwzięcia. W tekście Elżbiety Skrzeszewskiej i Wiesława Manysia znajdziesz też przykład wyposażenie naleśnikarni i związane z tym nakłady finansowe, wykaz wyposażenia gospody czy  sklepu z punktem garmażeryjnym.

W publikacji znajdują się następujące rozdziały:

1. Co to jest gastronomia?

2. Ogólne warunki techniczne zakładów gastronomicznych.

3. Wymagania higieniczno – sanitarne dla zakładów gastronomicznych.

4. Ogólne wymagania dotyczące warunków  przechowywania artykułów żywnościowych. 

5. Higiena personelu.

6. Uruchomienie "małej gastronomii".
- Zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej z urzędu gminy
- Zaświadczenia o numerze identyfikacyjnym REGON w urzędzie statystycznym.
- Zaktualizowanie Numeru Identyfikacji Podatkowej ( NIP) w urzędzie skarbowym
- Zgłoszenie do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
- Uzyskanie zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych

7. HACCP – Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli.

8. Pomoc i dofinansowanie dla przedsiębiorców w branży gastronomicznej.

9. Przykład kosztów wyposażenia małego punktu gastronomicznego.

10. Rozwiązania funkcjonalne -rysunki i tabele.

11. Obowiązujące, wybrane akty prawne.

----------------------------------------------------------------

Zobacz także w naszym serwisie pomysły na działalność gospodarczą związane z małą gastronomią , a zwłaszcza:

-Obsługa wesel i imprez okolicznościowych
-Sprzedaż obiadów

Poznaj też inne pomysły na działalność gospodarczą. Zobacz naszą Giełdę Pomysłów.


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi