Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

TEMAT: FUNDUSZE I WYMOGI KONIECZNE DO OTWARCIA PRACOWNI TORTÓW NA WSI

Data: 23-05-2011

droga redakcjo! nie wiem czy piszę do odpowiednich osób ale zaryzykuję, ponieważ nie za bardzo orientuję się, kto mógłby odpowiedzieć na moje pytania ewentualnie dać mi jakieś rady. mieszkam na wsi, mam 23 lata i jestem osobą niepełnosprawną, utrzymuję się z renty, mam niespełna 2-letnią córkę. niedawno wpadłam na pomysł by otworzyć w swojej miejscowości pracownię tortów artystycznych i piec torty na zamówienie (torty angielskie to moja pasja i wszyscy mówią mi że doskonale się do tego nadaję, mimo że nie jestem z zawodu cukiernikiem), znalazłam nawet lokal w którym był bar (od września ma być wolny), moje pytania są takie:
-czy mogę starać się o dotację na ten cel?
-czy lokal (dawny bar) nadawałby się na taki interes, ewentualnie jakie wymogi musiałby spełniać?
-jaką formę działalności wybrać?(ja myślałam o jednoosobowej lub zatrudniać cukiernika oraz kogoś na staż)
-czy w ogóle możliwe jest otarcie takiej pracowni na wsi?

dodam, że w okolicy(50km) nie ma czegoś takiego, jedynie cukiernie w mieście na które skarżą się ludzie z powodu złego smaku, ja chciałabym używać tylko naturalnych, domowych składników. uważam że taka pracownia mogłaby przyciągnąć wielu klientów, ze względu na swoją oryginalność oraz naturalizm co doprowadziłoby do reklamy mojej wsi.
bardzo proszę o pomoc!

Pozdrawiam

ODPOWIEDŹ: 

Szanowna Pani,

bardzo przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam na Pani e-mail. Byłam na urlopie i gdzieś ten list od Pani ukrył się w korespondencji. Jeszcze raz przepraszam.

Postaram się odpowiedzieć w miarę swojej wiedzy.

czy może się Pani starać o dotację na otwarcie cukierni z tortami?

Tak. Możliwe źródła:

1.Powiatowy Urząd Pracy - proszę sprawdzić, czy dysponuje jeszcze w tym roku funduszami na rozpoczęcie działalności gospodarczej z funduszu pracy? W 2010 roku - można było starać się o jednorazową dotację na rozpoczęcie działalności gospodarczej do 600% przeciętnego wynagrodzenia (stan na 12 maja 2010 roku to kwota 19.898,28 złotych). http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=1132

2.Program Operacyjny Kapitał Ludzki, Działanie 6.2. Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samo zatrudnienia. W ramach tego programu może Pani otrzymać dofinansowanie na założenie własnego biznesu (inwestycje w sprzęt, wyposażenie itp.). Jest to wsparcie dla osób, które nie zarejestrowały jeszcze działalności i zrobią to dopiero w ramach tego programu! - dlatego nie trzeba się spieszyć z decyzją o rejestracji firmy czy z decyzją o formie działalności). Priorytetowo traktowane są osoby młode, kobiety powracające na rynek pracy po dłuższej przerwie i mieszkańcy wsi.

W ramach tego działania możliwe jest także otrzymanie dodatkowego wsparcia finansowego przez pierwszy okres funkcjonowania firmy, a także pomocy doradczej i szkoleniowej. Fundusze z tego działania uruchamiają różne lokalne instytucje czy organizacje pozarządowe zajmujące się bezrobotnymi, czy ośrodki poradnictwa zawodowego i psychologicznego, czy też inne instytucje związane z rynkiem pracy. Proszę dowiadywać się o szczegóły w swoim, Wojewódzkim Urzędzie Pracy.

http://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/PoradnikBeneficjenta/PoKL/Strony/6.2-Wsparcie-oraz-promocja-przedsiebiorczosci-i-s.aspx

3.Jako rolnik może Pani także ubiegać się o pomoc z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 z osi wsparcia III, z działania 3.1. Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej oraz 3.4. Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw. http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=1760 Jednak te ścieżki PROW adresowane są do osób, które już są przedsiębiorcami. Tu także trzeba będzie mieć środki własne, które nie są wymagane w Programie Kapitał Ludzki, Działanie 6.2. Myślę, że z tego programu zdąży Pani jeszcze skorzystać, po zarejestrowaniu firmy i wsparciu w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Pragnę nadmienić, że nie można równolegle występować o wsparcie z tych dwóch źródeł (musi być odpowiedni odstęp czasowy). O szczegóły wsparcia z tego źródła proszę pytać w najbliższym, powiatowym/regionalnym biurze Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

4. Proszę także sprawdzić, czy może Pani ubiegać się o jednorazową dotację na założenie i prowadzenie działalności gospodarczej z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych-PFRON? www.pfron.org.pl

-czy lokal (dawny bar) nadawałby się na taki interes, ewentualnie jakie wymogi musiałby spełniać?

Tego nie umiem powiedzieć, bo nie znam stanu tego lokalu, a też nie mam wystarczającej wiedzy w tym zakresie. Musi Pani poznać warunki tam panujące (choć jeśli już tam funkcjonował bar, to pewnie te podstawowe warunki sanitarne dla prowadzenia małego punktu gastronomicznego spełnia), powinna Pani zapytać w najbliższym Sanepidzie - jakie wymogi musi Pani spełnić. Najlepiej zrobić to, zanim Pani cokolwiek uruchomi. Pracownicy Sanepidu powinni Pani dać wyczerpujące instrukcje, jakie warunki musi spełniać lokal na cukiernię. Tego będą od Pani wymagać później.

To co jest na pewno konieczne: przygotowanie projektu zagospodarowania pomieszczeń, spełniającego wymogi Sanepidu oraz opracowanie własnego system analizy i oceny
zagrożeń oraz punktów kontrolnych w procesie przygotowywania żywności (bezpieczeństwa procesu produkcji) tzw. HACCP, który obowiązuje od 2006 roku
wszystkie punkty gastronomiczne i sprzedaży żywności. Proszę zapoznać się z naszym artykułem o systemie HACCP
http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=1145

Ponadto będzie Pani musiała zrobić badania lekarskie, ze względu na pracę przy produkcji żywości (też informacja w Sanepidzie).

Podaję Pani też link do ważnej dla Pani działalności ustawy - Ustawa w sprawie warunków zdrowotnych i żywienia oraz przepisy wykonawcze
http://www.hotelarze.pl/prawo-zywnosciowe/ustawa-zywnosc.php

-jaką formę działalności wybrać?(ja myślałam o jednoosobowej lub zatrudniać cukiernika oraz kogoś na staż)

Forma działalności może też zależeć od źródła dofinansowania działalności - przynajmniej na początku. Choć myślę, że jednosobowa działalność gospodarcza umożliwia zatrudnienie kogoś na staż. Radzę dopytać w lokalnym ośrodku/organizacji doradczej dla małych i średnich przedsiębiorców, ewentualne w Ośrodku Doradztwa Rolniczego.

-czy w ogóle możliwe jest otwarcie takiej pracowni na wsi?

Moim zdaniem jest to możliwe, ale trzeba zrobić analizę lokalnego rynku - ilu mieszkańców, ilu potencjalnych klientów, ile dzieci, ile możliwych uroczystości w ciągu roku może Pani obsługiwać? Czy to duża miejscowość/region, jaki dojazd jest do Państwa.... Trzeba zrobić taką analizę ekonomiczną, która pozwoli Pani teoretycznie odpowiedzieć na pytanie, czy taka działalność się opłaci? Może Pani wygrać swoją unikalną ofertą, o ile dopasuje ją Pani do lokalnego rynku. W tym też mogą być pomocni pracownicy ośrodka doradztwa dla przedsiębiorców. Moim zdaniem to świetny pomysł, może nie jako główna działalność dochodowa, ale dodatkowa, bo wiadomo, że na wsi ten rynek zbytu jest dość ograniczony. Ale trzeba na pewno zrobić dobrą analizę tego rynku i potencjalnych klientów.

W imieniu redakcji Witryny Wiejskiej,

życzę Pani powodzenia,
 


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi