Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

TEMAT: pieczenie i sprzedaż ciast w ramach własnego gospodarstwa rolnego - wymogi i wskazówki 

PYTANIE:

Witam serdecznie .

Zwracam się do państwa z nastepującym zapytaniem, prowadze małe gospodarstwo  i bardzo bym chciała zająć się czymś dodatkowym, rozwinąć się i nie siedzieć z założonymi rękami, a mianowicie  -znakomicie mi wychodzi pieczenie ciast, ciasteczek , pierniczków bułeczek itp, wszystko z porządnych produktów , wiejskich, jajek, twarogów, mąki zmielonej w młynie z pszenicy itp.Są to produkty bardzo smaczne i wysokiej jakości, zawsze obdarowuję nimi znajomych i rodzine  i  to oni  ciągle mi powtarzają ,  iż powinnam je sprzedawać, gdyż są naprawdę znakomite.

Zaczełam się interesować tematem i powiem szczerze, iż jestem przerażona, ponieważ wymogi które są stawiane przez sanepid przy otwarciu normalnej piekarni i do tego odpowiednie wyposażenie jest to po prostu przeszkoda na tą chwile dla mnie nie do pokonania.Więc poczytałam troszkę w internecie i dowiedziałam się tyle, iż będąc rolnikiem moge sprzedawać wyroby, które sama wytwarzam, w tym wypadku ciasta, które sama piekę, aczkolwiek nie wiem czy ciasta się właśnie pod takie produkty kwalifikują . Doczytałam się również iż w tym momencie nie są wymagane aż tak restrykcyjne przepisy, głównie jeżeli chodzi o sanepid. Bardzo proszę o pomoc  i udzieleniu mi informacji lub pokierowaniu mnie gdzie takie informacje fachowe mogę zdobyć. Jestem bardzo pozytywnie nastawiona i mam ogromna chęć działania, jednakże bez państwa pomocy lub informacji nie jestem w stanie nic zrobić.Potencjalnych klientów czekających na mozliwość zakupu moich wyrobów mam juz conajmniej kilku i są to prestiżowe restauracje czy też klienci indywidualni, myślałam również o małym punkcie w którym mogłabym sprzedawać te własne wyroby.Czekam na wiadomośc od państwa z ogromną nadzieją, iż faktycznie mój pomysł uda się zrealizować.

Pozdrawiam serdecznie

młody rolnik

ODPOWIEDŹ:

Szanowna Pani,

ma Pani świetny pomysł i jeśli jako rolnik będzie Pani traktowała tę działalność jako dodatkową, marginalną i ograniczoną to powołując się na rozporządzenie Ministra Rolnictwa z dnia 8 czerwca 2010 roku w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej DZ.U.2010.113.753 -

powinna Pani zapytać najpierw u Powiatowego Lekarza Weterynarii - jakie wymogi musi Pani spełnić.

Kto powinien Pani pomóc radą? W mojej ocenie pewną wiedzą powinni już dysponować pracownicy Ośrodka Doradztwa Rolniczego albo sam Powiatowy Lekarz Weterynarii.

Jeśli myśli Pani o otwarciu jakiegoś punktu gastronomicznego, to zwykle radzę kontakt z Sanepidem i dopytanie tam, jakie wymagania musi Pani spełnić. Pracownicy Sanepidu powinni Pani dać wyczerpujące instrukcje, jakie warunki musi spełniać rolnik wytwarzający wyroby cukiernicze z produktów z własnego gospodarstwa, ew. jakie warunki musi spełniać lokal/punkt, w którym chciałaby Pani sprzedawać swoje wyroby. To co jest na pewno konieczne: przygotowanie projektu zagospodarowania pomieszczeń, spełniającego wymogi Sanepidu oraz opracowanie własnego system analizy i oceny zagrożeń oraz punktów kontrolnych w procesie przygotowywania żywności (bezpieczeństwa procesu produkcji) tzw. HACCP, który obowiązuje od 2006 roku wszystkie punkty gastronomiczne i sprzedaży żywności. Proszę zapoznać się z naszym artykułem o systemie HACCP
http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=1145 Ponadto będzie Pani musiała zrobić badania lekarskie, ze względu na pracę przy produkcji żywości (też informacja w Sanepidzie).

Podaję Pani też link do ważnej dla Pani działalności ustawy - Ustawa w sprawie warunków zdrowotnych i żywienia oraz przepisy wykonawcze
http://www.hotelarze.pl/prawo-zywnosciowe/ustawa-zywnosc.php

Niestety nie jestem prawnikiem, nie umiem Pani bardziej pomóc.

W imieniu redakcji Witryny Wiejskiej,

życzę Pani powodzenia,

Monika Kaczmaryk


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi