Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

TEMAT: wypiek ciast jako dodatkowa działalność gospodarcza

PYTANIE:

Witam serdecznie,

Znalazłam w serwisie Witryna Wiejska ciekawe pomysły na biznes. Jednym z nich jest wypiek ciast: http://www.witrynawiejska.org.pl)/strona.php?p=287
Jednak w Sanepidzie powiedziano mi, że nie mogę żadnej tego typu działalności (wytwarzanie żywności) prowadzić we własnej kuchni.
Czy mają Państwo jakieś informacje na temat przepisów, które dopuszczają  taką działalność? O jaką sytuację tutaj chodzi?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie,

ODPOWIEDŹ:

Szanowna Pani,

wskazany przez Panią tekst z naszej Witryny Wiejskiej pochodzi z poradnika pt. "100 pomysłów na działalność gospodarczą na wsi" i dotyczy dodatkowej (marginalnej, lokalnej i ograniczonej) działalności prowadzonej na wsi przez rolników w ramach swojego gospodarstwa rolnego. Dotyczy sytuacji, w której rolnicy są bezpośrednimi producentami i dostawcami żywności do konsumentów i dlatego wymogi dotyczące wytwarzania żywności przez rolników z własnych produktow nie są tak restrykcyjne, jak to jest w przypadku osób, które muszą korzystać z produktów od różnych dostawców (te przepisy zresztą zmieniają się i obecnie idą w kierunku większych ułatwień właśnie dla rolników). Jeżeli nie jest Pani rolnikiem, sytuacja zmienia się diametralnie. Po drugie, bez względu na to, czy jest się rolnikiem czy nie, proces wytwarzania żywności jest obarczony wymogami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności  - trzeba spełnić wymagania higieniczno - sanitarne, by wytwarzana żywność była bezpieczna dla konsumentów (wymogi dotyczące pomieszczenia, gdzie wytwarzana jest żywność, zgłoszenie tego typu działalności do powiatowego lekarza weterynarii itd.. ).

pozdrawiam serdecznie,

Monika Kaczmaryk

 

 


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi