Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

PYTANIE:

Dzień dobry.

Produkuję kilka wyrobów regionalnych metodą jak na dawne czasy
przystało. (własny młyn, piece chlebowe, wędzarnia itd )
Dotąd produkowałem je na własny użytek, ale może warto by było
wyjść z nimi na świat.
Proszę o pomoc w informacji, gdzie taki zamysł zgłosić, jak wygląda
sprawa z ZUSem i podatkami no i sanepid oczywiście.
Wszystkie komponenty na artykuły produkuję sam. Począwszy od pszenicy a skończywszy na rybach.
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

ODPOWIEDŹ:

Szanowny Panie, otrzymałam Pana e-mail od p.Przemka Chrzanowskiego. Na początku muszę zaznaczyć, że nie jestem prawnikiem i moje wskazówki nie mają charakteru porady prawnej. Domyślam się, że jest Pan rolnikiem, bo pisze Pan, że wszystkie komponenty na artykuły żywnościowe produkuje Pan sam. Jeśli tak jest - sprzedaż produktów może Pan prowadzić dwutorowo przy założeniu, że nie jest to działalność na dużą skalę:

1. Sprzedaż własnych produktów w ramach sprzedaży bezpośredniej, jeśli jest to produkcja i handel małymi ilościami nieprzetworzonych produktów z własnego gospodarstwa. Więcej informacji na ten temat znajdzie Pan np.: http://jakosc.wip.pl/haccp/jakie-warunki-musi-spelniac-punkt-sprzedazy-bezposredniej

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/0038.htm

lub [podobna tematyka, choć dotyczy wyrobów pszczelarskich] http://ww.org.pl/strona.php?p=1891&c=9445

2. Jeśli mają to być produkty nie tylko nieprzetworzone, ale i przetworzone - druga opcja to działalność marginalna, lokalna i ograniczona - powołując się na rozporządzenie Ministra Rolnictwa z dnia 8 czerwca 2010 roku w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej DZ.U.2010.113.753

- proszę zasięgnąć informacji u Powiatowego Lekarza Weterynarii - jakie wymogi musi Pan spełnić, by rozpocząć sprzedaż produktów.

Kto powinien Panu pomóc radą? W mojej ocenie pewną wiedzą powinni już dysponować pracownicy Ośrodka Doradztwa Rolniczego albo sam Powiatowy Lekarz Weterynarii. 

 Jeśli jednak nie jest Pan rolnikiem, albo planuje Pan szeroką działalność np. otwarcie jakiegoś punktu gastronomicznego, czy sprzedaż na szerszą skalę, to zwykle radzę kontakt z organizacją wspierającą przedsiębiorców w Pana gminie/powiecie oraz z Sanepidem i dopytanie tam, jakie wymagania musi Pan spełnić.

Jeśli poda Pan swoją lokalizację, możemy pomóc Panu w znalezieniu takiej organizacji najbliżej Pana miejsca zamieszkania/prowadzenia działalności.

 W imieniu redakcji Witryny Wiejskiej
życzę powodzenia w realizacji swoich planów.

Dzień dobry.  

Bardzo mi Pani pomogła.W/w informacje natychmiast wykorzystam i co tu mówić - działam.Pozdrawiam serdecznie.

 


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi