Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

TEMAT: Produkcja przetworów z ogórków oraz dżemu - jako dodatkowa działalność. Wskazówki.

PYTANIE:

Mieszkam od 5-ciu lat na wsi,mam 66 lat i wiele czasu i energii ale bardzo niską emeryturą 690 zł.Mam wypróbowany wspaniały produkt z ogórków oraz przepis na dżem,który wspomaga trawienie a jeszcze nikt go nie produkuje.Mam wydzierżawioną ziemię i ogórki mam własne.Chciałabym dorobić do tej nędznej emerytury.Jak mam do tego się zabrać,ewentualnie proszę o wskazówki od czego zacząć.Nadmieniam że domowym sposobem robione te dwa przetwory nie przekroczą kwoty nieopodatkowanej 5000 tys.

ODPOWIEDŹ:

Szanowna Pani,

 

po pierwsze przepraszam, że tak późno odpowiadam na Pani pytania.

 

Sytuacja pierwsza:

Jeśli będzie Pani sprzedawać ogórki z własnego ogródka i będą to tylko ogórki świeże lub np. kiszone to nie musi Pani rejestrować działalności gospodarczej, ale ma Pani obowiązek jedynie zarejestrowania się jako producent rolny u Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, na 30 dni przed rozpoczęciem prowadzenia działalności. Musi Pani wypełnić wniosek o wpis do rejestru zakładów oraz załączyć zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych.   

Może Pani sprzedawać żywność nieprzetworzoną pochodzenia roślinnego w ramach tzw. sprzedaży bezpośredniej, oczywiście pod pewnymi warunkami:

 

- działalność ta ma dotyczyć małych ilości surowców, które może Pani wyprodukować w ramach własnego gospodarstwa rolnego (z własnej uprawy)

- sprzedawać musi Pani bezpośrednio do konsumenta finalnego (na targach, we własnym gospodarstwie, itp.) lub do lokalnego sklepiku detalicznego/lokalnej restauracji/stołówki szkolnej/baru w celu ich finalnego zaopatrzenia (a nie dalszej odsprzedaży)

- przestrzegać Dobrej Praktyki Rolniczej i zachować podstawowe zasady higieny dotyczące miejsca sprzedaży, jego wyposażenia oraz postępowania z surowcem (ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia - oczywiście racjonalnie ograniczając te rozbudowane zasady z ustawy do zakresu i typu swojej działalności i w tym przypadku będzie łatwo je spełnić).

 

Sytuacja druga:

Natomiast przetwarzanie żywności (poza kiszeniem ogórków), czyli robienie przetworów z ogórków oraz z owoców (w przypadku dżemów) podchodzi pod inne regulacje prawne. Sprzedaż produktów przetworzonych wymaga:

- rejestracji działalności gospodarczej; 

- zarejestrowania i zatwierdzenia swojego zakładu u Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego (czyli nie tylko złożenie wniosku i otrzymaniu decyzji administracyjnej, jak w sytuacji pierwszej, ale także uzyskanie zatwierdzenia przez PPIS co się wiąże z kontrolą PIS w miejscu wytwarzania żywności - w tzw. zakładzie).

- produkacja i sprzedaż żywności podlega inspekcji sanitarnej i przepisom sanitarnym dot. higieny środków spożywczych.

 

Gdyby Pani miała jeszcze jakieś pytania czy wątpliwości polecam artykuł p. Iwony Raszeja-Ossowskiej:

http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=1891&c=10636

oraz publikację Forum Aktywizacji Obszarów Wiejskich:

http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=1891&c=10462

 

Mam nadzieję, że odpowiedziałam na Pani pytania. W imieniu Witryny Wiejskiej życzę powodzenia w prowadzeniu tej działalności.

 


 

 


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi