Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

TEMAT: produkcja soku – czy to działalność gospodarcza?

PYTANIE:

Dzień dobry Pani,

zwracam się do Pani z prośbą o poradę w poniższej kwestii:

chciałabym zająć się produkcją soku z kwiatów czarnego bzu przy następujących uwarunkowaniach:

  • odbiorca- klient ostateczny
  • charakter zbytu- sprzedaz bezpośrednia
  • produkcja w miejscu zamieszkania
  • produkt (czarny bez) zbierany własnym sumptem z drzew roznących w pasie ochronnym jeziora

i rodzą się pytania:

  • czy działalność taka musi być rejestrowana jako gospodarcza, czy wystarczy zgłosic ją do odpowiedniego organu (jakiego)?
  • czy przy takim charakterze produkcji wyrobu spożywczego trzeba miec zgodę SANEPID-u?
  • czy przychody z takiej działalności sa w jakiś sposób opodatkowane?

z góry dziękując za zainteresowanie

serdecznie pozdrawiam

Pani Moniko,

bardzo serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź... będę "walczyć" :-)

Pozwolę sobie na małą uwagę: wzruszające jest to, że w pani wypowiedziach odczuwa się PRAWDZIWE zaangażowanie i pasję...

jeszcze raz dziękuję

pozdrawiam serdecznie

ODPOWIEDŹ:

Witam serdecznie,

na początku muszę zaznaczyć, że moja odpowiedź nie ma charakteru porady prawnej. W zasadzie Pani działalność mogłaby podpadać pod dostawy bezpośrednie nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego. Jednak po dłuższym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że w celu uzyskania soku z czarnego bzu będzie Pani ten bez przetwarzać (m.in. łączyć go z cukrem, gotować itd...), a poza tym produkt nie pochodzi z własnych upraw ani z gospodarstwa rolnego, dlatego wg mojego rozeznania - tego typu działalność jest sprzedażą produktów przetworzonych i wymaga:

- rejestracji działalności gospodarczej (przychody z takiej działalności nie są zwolnione z opodatkowania, niestety:);

- zarejestrowania i zatwierdzenia swojego zakładu u Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego (czyli nie tylko złożenie wniosku i otrzymaniu decyzji administracyjnej, ale także uzyskanie zatwierdzenia przez PPIS, co się wiąże z kontrolą PIS w miejscu wytwarzania żywności - w tzw. zakładzie).

- produkacja i sprzedaż żywności podlega inspekcji sanitarnej i przepisom sanitarnym dot. higieny środków spożywczych.

Można jeszcze się zastanowić, czy jako rolnik (o ile jest Pani rolnikiem) może Pani tę działalność prowadzić jako sprzedaż żywności tradycyjnej (jeśli produkcja soku będzie np. prowadzona zgodnie z tradycją lokalną) - producentów żywności tradycyjnej obowiązują trochę łagodniejesze przepisy. O możliwość skorzystania z tej formy prawnej trzeba dopytać w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego:

www.produktyregionalne.pl

pomocne strony:

http://www.trzyznakismaku.pl

http://www.psselodz.pl/data/other/wymagania.pdf

Myślę jednak, że powinna Pani skorzystać z jakiejś formy doradztwa indywidualnego, bo być może jest dla Pani jakieś przyjazne rozwiązanie prawno-podatkowe. Może lokalny Ośrodek Doradztwa Rolniczego mógłby służyć tutaj pomocą i radą. Wiem, że istnieje kilka rozwiązań prawnych, zwłaszcza dla rolników, którzy np. prowadzą agroturystykę, a w jej ramach żywią gości i prowadzą inne usługi związane z pobytem gości - mogą nie rejestrować działalności gospodarczej. Proszę zapoznać sie z tekstem p. Teresy Zaworskiej:

http://ww.org.pl/data/uwarunkowania%20dotyczace%20organizacji%20i%20prowadzenia%20agroturystyki%202010.pdf

Proszę jednak pamiętać, że w przypadku wytwarzania produktów żywnościowych zawsze (bez względu na rozwiązanie prawne i status producenta) obowiązują przepisy sanitarne związane z bezpieczeństwem produkcji żywności.

Może Pani spróbować zadać te szczegółowe pytania pracownikom Punktu Konsultacyjnego Biłgorajskiej Agencji Rozwoju Regionalnego - BARR telefonicznie (084) 686 53 93 poniedziałek - piątek w godzinach 8.00-16.00 albo drogą elektroniczną - należy wypełnić na stronie internetowej BARR formularz zapytań: http://www.barr.org.pl/ - w zakładce Punkt Konsultacyjny

Polecam Pani też Interaktywny portal ABC Biznesu - Pakiety Branżowe, autorstwa Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu (portal jest obecnie w przebudowie, ale można skorzystać z formularza kontaktowego): http://www.opiwpr.org.pl/pk/form_kontakt.html - Istnieje możliwość zadania pytania specjaliście.

Instytucja, która może być przydatna w Pani poszukiwaniach to także: Polska Federacja Producentów Żywności http://www.pfpz.pl/nowosci/?id_news=667&lang_id=1

Gdyby Pani miała jeszcze jakieś pytania czy wątpliwości polecam artykuł p. Iwony Raszeja-Ossowskiej:

http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=1891&c=10636

W imieniu Witryny Wiejskiej życzę powodzenia w produkcji soku z drogocennego czarnego bzu i serdecznie pozdrawiam,


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi