Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

Konkurs na najlepszą potrawę tradycyjną regionu Gór Świętokrzyskich

 

Zapraszamy mieszkańców powiatów sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego oraz kieleckiego, w tym osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne, restauracje i lokale gastronomiczne oraz lokalne stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, a przede wszystkim pasjonatów sztuki kulinarnej, do udziału w konkursie na „Najlepszą potrawę tradycyjną regionu Gór Świętokrzyskich”. Konkurs ma na celu zidentyfikowanie i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach tradycyjnych charakterystycznych dla wymienionych powiatów, powszechnie znanych i rozpoznawalnych, które mogłyby stać się ich wizytówką.
 

Efektem przedsięwzięcia będzie wydanie książki kucharskiej – zbioru potraw regionalnych w ramach realizowanego przez ŚODR projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Książka służyć będzie rozpowszechnianiu wiedzy o dziedzictwie kulinarnym regionu Gór Świętokrzyskich oraz możliwościach wykorzystania walorów regionalnych potraw w ofercie gospodarstw agroturystycznych, turystyki wiejskiej, lokalnej gastronomii.

Celem nadrzędnym jest promocja regionu poprzez kuchnie regionalną i jej lokalne osobliwości.

Zwracamy się zatem do Państwa z prośbą o włączenie się w projekt „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, który na trwale wpisze się w dzieło ochrony i promocji naszego wspólnego dobra, jakim jest dziedzictwo kulinarne.


Uwaga! Termin nadsyłania przepisów: do 20 maja 2014 roku.


Kontakt:
Teresa Wąsik
Dział Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki
e-mail:gwia@sodr.pl
tel.: (41) 372 22 84 do 86
Biuro projektu ŚKS
ŚODR Modliszewice
 

Źródło: http://sodr.pl


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi