Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...

 

 

Jarosław Ejsmont Robert Milewski,
Podstawy prawne tworzenia i działalności grup producentów,
 wydanie II czerwiec 2005, Warszawa. 
© Fundacja Wspomagania Wsi.

 Od wydawcy

W gospodarce rynkowej kluczem do sukcesu nie jest sama produkcja. Jak podkreślają również rolnicy - wyprodukować można wszystko. Prawdziwy problem leży gdzie indziej –  towar trzeba jeszcze sprzedać, oczywiście najlepiej z godziwym zyskiem. Ale jak? Teoretyczna odpowiedź wydaje się prosta – należy produkować to, na co jest nabywca i w takiej ilości, jaką można sprzedać. Jednak stosowanie takiego podejścia - podejścia marketingowego - jest w praktyce znacznie trudniejsze. Dla pojedynczego rolnika często jest wręcz niemożliwe. Rozwiązaniem ułatwiającym dostosowanie się, przynajmniej częściowo, do wymogów rynku może być współpraca i organizowanie się rolników w grupy producentów. Grupa producentów może jednak pomóc tylko wtedy, kiedy jest utworzona w celu prowadzenia działalności gospodarczej i taką działalność prowadzi.

Bezpośrednim powodem powstania tej publikacji jest zauważony przez nas niedostatek porad, które mogą być pomocne w racjonalnym podjęciu decyzji ważnej dla każdej grupy - wyborze formy prawnej. Ten zeszyt nie jest podręcznikiem prawa! Jest on raczej przewodnikiem zwracającym uwagę na praktyczną stronę prawa i jego wpływ na codzienne funkcjonowanie każdej grupy producentów. Mamy nadzieję, że informacje zawarte w zeszycie pomogą wybrać rozwiązania najlepsze dla Państwa grupy.

Zeszyt podzielony jest na dwie części – informacje podstawowe - tu chcieliśmy podzielić się praktycznymi wskazówkami, które wynikają w dużej mierze z doświadczeń różnych grup producentów. Uważne przeczytanie samej części podstawowej pozwoli Państwa grupie uniknąć błędów przy wyborze formy prawnej i dostosować ją do zamierzeń grupy. Pozwoli także oszczędzić czas na zdobywanie podstawowych informacji związanych z rejestracją grupy.

Informacje dodatkowe - w drugiej części zeszytu znajdują się informacje dotyczące poszczególnych form prawnych oraz pełny tekst ustawy o grupach producentów rolnych i ich związkach (ujednolicony przez autorów). Ponadto znajduje się spis regulacji UE i polskich dotyczących organizacji producentów na rynku owoców i warzyw. Umieściliśmy tu także informacje o Krajowym Rejestrze Sądowym, w którym musi się zarejestrować każda formalna grupa producentów.

Mamy nadzieję, że zeszyt "Podstawy prawne tworzenia i działalności grup producentów" odpowie przynajmniej na część pytań, stawianych przez organizacje producentów - zarówno te, które dopiero się tworzą, jak i grupy już działające. Będziemy również wdzięczni za uwagi dotyczące treści zeszytu i jego przydatności w Państwa wspólnej działalności. Życzymy powodzenia.
 

W publikacji znajdziesz następujące rozdziały:

Część pierwsza: informacje podstawowe

 

Cała pubikacja dostępna jest też w wersji pdf w naszej bibliotece.

 

Ponadto polecamy: 
Poradnik dla producentów na temat tradycyjnych i regionalnych produktów wysokiej jakości we Wspólnej Polityce Rolnej, wydany przez Fundację dla Polski. 
Poradnik zawiera informacje o zasadach europejskiej  rejestracji produktów tradycyjnych i regionalnych, o krajowych i europejskich przepisach obowiązujacych przy wytwarzaniu i sprzedaży żywności regionalnej i tradycyjnej, możliwych odstępstwach od wymagań produkcyjnych, wynikających z charakteru wytwarzanej żywności i formy sprzedaży, o przepisach podatkowych oraz o formach organizacji producentów - grupach producentów. Poruszane zagadnienia są komentowane licznymi przykładami, a Poradnik jest także bogato ilustrowany

 


Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi