Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...
Stowarzyszenie Otwarte Klatki rozpoczyna nową kampanię „Jak one to znoszą”

7 kwietnia stowarzyszenie Otwarte Klatki rozpocznie nową kampanię o nazwie „Jak one to znoszą”. Kampania będzie poświęcona hodowli kur niosek w systemie klatkowym. Pod adresem www.jakonetoznosza.pl uruchomiona zostanie strona, na której będzie można dowiedzieć się, jak wyglądają rzeczywiste warunki życia kur w hodowli przemysłowej, przeczytać na temat inteligencji i zdolności społecznych tych niezwykłych zwierząt oraz dowiedzieć się, jak można zastąpić jajka w kuchni. 

Celem kampanii jest pokazanie prawdy o warunkach, w jakich żyją kury na fermach przemysłowych oraz zwrócenie uwagi społeczeństwa na los hodowanych zwierząt i pokazanie, że jajka w kuchni można łatwo zastąpić, by nie przyczyniać się do cierpienia zwierząt. Stowarzyszenie chce też pokazać, że kury to inteligentne i społeczne zwierzęta, które zasługują na lepszy los niż ten, który spotyka je w hodowli przemysłowej.

Na stronie www.jakonetoznosza.pl zostanie umieszczony przygotowany przez Stowarzyszenie darmowy ebook pt. „Dobre decyzje. Alternatywy dla jajek w Twojej kuchni”. Znajdą się w nim przede wszystkim przepisy na roślinne wersje dań, które wielu osobom nieodłącznie kojarzą się z jajkami: jajecznica z tofu, wegański majonez, omlet, naleśniki, słodkie wypieki. Nie zabraknie też ciekawostek o kurach.

 
Z kolei na 12 kwietnia Stowarzyszenie zaplanowało happeningi w 10 największych miastach w Polsce: Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie, Szczecinie, Łodzi, Katowicach, Bydgoszczy, Gdańsku oraz Lublinie. Podczas akcji będzie można dowiedzieć się więcej na temat kampanii, porozmawiać z przedstawicielami Stowarzyszenia i dowiedzieć się, co każdy z nas może zrobić, by pomóc kurom żyjącym w hodowli przemysłowej. Szczegóły poszczególnych wydarzeń zostaną podane w najbliższych dniach.

 
Obecnie w Polsce na jajka hodowanych jest ok. 38 mln kur, z czego prawie 90% w systemie klatkowym. Na mocy dyrektywy Komisji Europejskiej od początku 2012 roku w hodowli stosowane mogą być wyłącznie tzw. klatki wzbogacone, które zastąpiły klatki konwencjonalne. W klatkach wzbogaconych minimalna powierzchnia dla jednej kury zwiększona została z 450 cm2 do 750 cm2. Klatki wzbogacone mają też zawierać elementy naturalnego środowiska, takie jak grzędy i gniazda do składania jaj, aby było możliwe zapewnienie kurom wyższego poziomu dobrostanu.

 
Kury to inteligentne zwierzęta, rozróżniają do około 100 osobników we własnym stadzie. Badania prowadzone przez Bristol University pokazały, że kury dorównują inteligencją dzieciom poniżej 4 lat, a pod niektórymi względami przewyższają je. Odczuwają również cierpienie związane z przetrzymywaniem w nienaturalnych warunkach. Choć wprowadzenie klatek wzbogaconych było dużym sukcesem w walce o polepszenie ich sytuacji, to niestety wciąż daleko jest do tego, aby można było mówić choćby minimalnym poziomie dobrostanu na fermach jajczarskich.

Źródło: Informacja prasowa

powrót

Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi