Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...
Kupuj jajka z głową

Jajko – nieodłączny element zbliżających się Świąt, a jednocześnie głęboko zakorzeniony symbol życia, odrodzenia, nowości, jest jednym z najstarszych i najbardziej popularnych symboli. Klub Gaja zachęca konsumentów do kupowania jaj z numerem 0 oraz 1. To gwarancja, że jajka pochodziły od kur, których dobrostan oraz naturalne zachowania zostały poszanowane.

Kura, to jedno z najczęściej wykorzystywanych zwierząt w przemyśle. W Polsce hoduje się około 40 milionów kur. Niestety większość z nich, mimo zmian dotyczących hodowli oraz oznaczeń, nadal trzymana jest w klatkach. Od 2012 r. zgodnie z przepisami Unii Europejskiej klatki, w których trzymane są kury muszą być większe, wyposażone w poidło, grzędę i drapaki. Produkcja jaj kurzych w Polsce w 2013 r. wyniosła ponad 10,0 mld sztuk, przy czym jaj spożywczych wyprodukowano 9,0 mld sztuk, a jaj wylęgowych 1,0 mld sztuk.

Najpopularniejszym w Polsce typem jaj są jajka pochodzące z chowu klatkowego (jaja oznaczone numerem 3), gdzie ptaki nie mają dostępu do wolnego wybiegu. Jaja oznaczone numerem 2 pochodzą z chowu ściółkowego, gdzie kury trzymane są wewnątrz budynku, w maksymalnej gęstości 25 ptaków na metr kwadratowy.

Numer 1 na skorupce jaja, oznacza, że kury mają stały dostęp w ciągu dnia do wybiegu na świeżym powietrzu, zwykle pokrytego roślinnością. Mają możliwość swobodnego poruszania się, grzędowania, kąpieli piaskowych oraz wykazywania innych naturalnych zachowań. Kury oprócz pokarmu, który zdobywają same mają dostęp do paszy, ziaren oraz zieleniny.

Jajka z numerem 0 natomiast, pochodzą z chowu ekologicznego, od kur trzymanych w warunkach naturalnych, ze swobodnym wyjściem na zewnątrz. Ich nośność nie jest stymulowana sztucznie, mają zróżnicowaną paszę posiadającą certyfikat ekologiczny, żywią się również tym, co znajdą na wybiegu.

Zachęcamy konsumentów do świadomych zakupów. Jajka od „szczęśliwych” kur są droższe, ale warto zapłacić taką cenę oszczędzając tym zwierzętom cierpienia. Kupując jajka z numerem 0 i 1 popierasz wolny chów kur.

Klub Gaja, jako pierwszy w Polsce (2005 r.) podjął szeroką akcję informacyjną dot. ferm kurzych i oznakowań jaj odpowiadających warunkom, w których trzymane są zwierzęta. Pionierskim przedsięwzięciem był polsko - czesko – słowacko – węgierski projekt badawczy na temat sprzedaży jaj w dużych sieciach handlowych we wszystkich czterech krajach, zakończony raportem Kupuj jajka z głową. W 2012 r. w wyniku działań wielu europejskich organizacji pro zwierzęcych, w tym Eurogrup for Animals, do którego należał Klub Gaja, Unia Europejska znowelizowała przepisy dotyczące hodowli kur niosek, nakładając na przedsiębiorców wymóg większych i lepiej wyposażonych klatek.

Czytaj więcej: na stronie Klubu Gaja

Raport Kupuj jajka z głową

Dodatkowe informacje:
Jacek Bożek, prezes Klubu Gaja – tel. 603 636 554, e-mail: j.bozek@klubgaja.pl

http://www.klubgaja.pl/cms/uploads/pdf/klubgaja-jajka-pl.pdf

http://klubgaja.pl/pomagamy-zwierzetom/pomagamy-zwierzetom/hodowlane/kury

http://www.klubgaja.pl/cms/uploads/pdf/klubgaja-jajka-pl.pdf

Źródło: http://www.klubgaja.pl/

powrót

Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi