Zamknij ten komunikat

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.

Doradztwo Filmoteka Fotostory Moja Wieś O tym się mówi Postawy Przegląd prasy Powrót do Strony Głównej Biblioteka Poczta Kontakt Forum Atlas Inicjatyw Metoda e-VITA Szukaj
Dostęp, wiedza, zasoby, wykorzystanie, metoda e-VITA
Serwis dla osób prowadzących działalność gospodarczą
Serwis dla wiejskich organizacji społecznych
Serwis dla przyjaciół zwierząt
Dziedzictwo
Kultura, krajobraz, architektura...
Rusza kampania „Zasmakuj w Małopolsce”

Już po raz trzeci Zarząd Województwa Małopolskiego zaprasza na spotkania z najlepszymi smakami regionu. Kampania „Zasmakuj w Małopolsce” kolejny raz zagości na lokalnych imprezach na terenie całego województwa, prezentując i zaznajamiając wszystkich odwiedzających z produktami regionalnymi.

„Zasmakuj w Małopolsce”, czyli…

Prezentacja wraz z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych wyróżniają stoisko kampanii „Zasmakuj w Małopolsce”. Tegoroczną, specjalną atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu miejscowych gospodyń, które uraczą wszystkich potrawami z wykorzystaniem naszych rodzimych produktów regionalnych.

Ponadto, z myślą o najmłodszych, przygotowane zostały specjalne warsztaty teatralno-plastyczne przybliżające małym smakoszom wiedzę o produktach regionalnych. Podobnie jak w ubiegłych latach, chętni będą mogli sprawdzić swoją wiedzę na ten temat, poprzez uczestnictwo w licznych quizach i konkursach dla publiczności. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.

 

Jakość małopolskich produktów żywnościowych

Kampania „Zasmakuj w Małopolsce” ma umożliwiać Małopolanom i gościom degustację produktów regionalnych, czyli takich, które są chronione w Unii Europejskiej. Można je wytwarzać tylko na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.

We wszystkich krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.

Przyznawane są certyfikaty:

Chroniona Nazwa Pochodzenia - przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze.

Chronione Oznaczenie Geograficzne - przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Przynajmniej jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność - przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z tym oznaczeniem musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.

Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem uzyskaniu certyfikatów unijnych. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś”, jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska.

 

Zapraszamy na spotkanie z małopolskimi produktami

W tym roku stoisko będzie można znaleźć aż na 27 lokalnych imprezach:

13 kwietnia 2014 - Konkurs Lipnickich palm i rękodzieła artystycznego - Lipnica Murowana

11 maja 2014 - Święto kwitnącej jabłoni - Łącko

18 maja 2014 - Dni Skawiny - Skawina

15 czerwca 2014 - Święto Konia Małopolskiego - Klikowa

15 czerwca 2014 - Festiwal Kazimierzowski - Słomniki

22 czerwca 2014 - Dni ziemi suskiej - Sucha Beskidzka

22 czerwca 2014 - Konkurs Malowana Chata - Zalipie

22 czerwca 2014 - Festiwal Plackorzy - Dni Andrychowa                Andrychów

29 czerwca 2014 - Święto kiełbasy Lisieckiej - Czernichów

6 lipca 2014 - Święto karpia - Zator, Rynek

20 lipca 2014 - Święto owoców i produktów pszczelich - Pleśna

27 lipca 2014 - Dni Św. Kingi - Wieliczka

27 lipca 2014 - Święto borówki - Zubrzyca Górna

15 sierpnia 2014 - Europejskie Targi Produktów Regionalnych - Zakopane, Rówień Krupowa

17 sierpnia 2014 - Święto owocobrania – jarmark cysterski Opactwo w Szczyrzycu/gmina Jodłownik

31 sierpnia 2014 - Dożynki Wojewódzkie - (do ustalenia)

31 sierpnia 2014 - Kociołek galicyjski - Nowy Sącz

7 września 2014 - Małopolskie Święto Warzyw Pobiednik/Igołomia-Wawrzeńczyce

7 września 2014 - Ziemniaczysko pod Lipowcem - Wygiełzów

7 września 2014 - Święto fasoli - Zakliczyn

14 września 2014 - Charsznickie Dni kapusty - Charsznica

14 września 2014 - Święto jabłka i gruszki - Czasław/gmina Raciechowice

21 września 2014 - Dni Huculskie - Regietów

21 września 2014 - Święto suszonej śliwki - Kąty/Iwkowa

21 września 2014 - Małopolski Festiwal Zielononóżki - Proszowice

5 października 2014 - Święto Ziemniaka - Trzyciąż

5 października 2014 - Zwyk bacowski - Leśnica

Zapraszamy do poznania małopolskich rarytasów! Zasmakuj w Małopolsce!

Kampania finansowana jest ze środków Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego.

Źródło: http://www.zasmakujwmalopolsce.pl

powrót

Witryna tworzona i redagowana jest przez zespół Fundacji Wspomagania Wsi